Saturday, November 20, 2010

Vad är det för fel på Summarit 1:1,5?

På Fotosidan.se finns det vissa habituéer som hävdar att en viss "Sonnar 1,5/50 mm"  (ursprung Zeiss) är den snyggaste optiken på en M-Leica! Ganska fantastiskt ! 

Zeiss´ litet klumpiga design passar ju rent estetiskt inte alls särskilt bra på den "minimalistiska filmbana" som en Leica G eller ännu mera så, Leica M utgör. (Citat:  P. Hennig). Kanske Zeiss´ glugg presterar bättre rent optiskt (det har jag inte provat) men sånt brukar ju de flesta nostalgiker bortse ifrån! Vid frågor om prestanda, kontrast, skärpa och annat världsligt, brukar man hävda ofullkomlighetens estetik och dess inneliggande värde i sig.

Men här talar vi om teknisk skönhet! Om än inte objektivt kvantifierbar men av en annan dimension, så att säga. Och då tycker i alla fall jag att bifogat ekipage utgör en betydligt vilsammare syn för det kritiska och sökande öga som vill se det harmoniska i tekniska landvinningar: Hus, kropp och själ. Här är alltså objektivet monterat på en gäng-Leica som det har konstruerats för. Men det blir inte ett dugg fulare eller sämre på en M-Leica med G-M-adaptern i original från Leica. Snarare tvärtom. Synpunkter mottages. Även anonymt i förekommande fall! 
(Klicka bilden ett par gånger för förstoring).

Foto: LuxPix
      

2 comments:

Anonymous said...

Intressant läsning Staffan!
Har skrivit några synpunkter i ämnet i min blogg!
Mvh Bengan

Staffan Johansson said...

Tackar Bengan! Har läst dina funderingar också.