Wednesday, November 10, 2010

Hur skapas en "kollektion"?
I många fotosammanhang talas det om "kollektioner". Och då menar man väl en svit av fotografier som på nåt sätt hör ihop och så att bilderna stödjer varandra. 1+1 kanske kan bli lite mer än 2! Häromkvällen satt jag och plockade med litet bilder och bestämde efter en stund att urvalet kanske skulle kunna bli en kollektion.

Ibland ska bilder ha en titel, åtminstone förväntas det i vissa "kontext" om man säger så. Men titlar är svåra grejer... en bild av en ros - titel "En ros" - hmmm! Många fotografer väljer bort titeln, och då blir det "Utan titel", eller nåt. Ganska OK tycker jag. Om man så vill är ju det också en titel. Alternativ... öppningar erbjuds liksom!

Men i alla fall så valde jag den där kvällen först en bild från augusti i år och tyckte att en neutral titel skulle bli bra. Så det blev helt enkelt "Medborgare".
Här kommer den bilden - man kan klicka två gånger på själva bilden så blir den litet större :-)

Medborgare 1

Sen blev det en helt annan miljö - Drottninggatan den där dan när det var kultur på G... ett jättelångt bokbord som kulturell avkoppling från shopping-prylarna.

Medborgare 2

Å sen hittade jag en bild från Dagen då Deklarationen skulle lämnas in! En medborgerlig plikt och, ta mig fan, en rättighet (Man kan ju ha avdrag att göra!). Det finns nu inget skattekontor i de arktiska, nordvästra förorterna, inte ens i Spånga, med söderläge och tågförbindelse - så det blev till att uppfylla sina rättigheter på Södermalm - där Skattekontoret över alla andra Skattekontor har sina boningar... Medborgarplatsen alltså. Och vad finner man där? Verklighetens folk, eller vad? I varje fall tycks de inte bry sig om en flanerande fotograf - de ska ju komma i tid till jobbet!  Och det ser jag mycket positivt på. Det skulle jag också ha gjort.  Det var tredje bilden så det blir helt enkelt bildtitel: Medborgare 3.  Alla övriga värderingar överlåts med varm hand till besökaren.  Som sagt, prova gärna att klicka litet på bilderna ... 
Medborgare 3

PS: Glömde säga att alla bilderna är tagna med vidvinkel, 21 mm Super-Angulon-R på ett Canon-hus. DS.
PS 2: Glömde också skriva att man kan kommentera hur mycket man vill utan att vara medlem eller inloggad och sånt! Bara att uppträda anonymt!  Om man vill, kan man förstås i texten i så fall skriva vem man är :-) Men det är inget krav!

No comments: