Sunday, November 21, 2010

Oj vad det tog skruv! (ej bajonett).

I förra inlägget ville jag visa på att Leitz Summarit 1:1,5 är mycket snyggare på en Leica än vad det aningen kantiga Zeiss-substitutet var. Om det sen funkar bra eller litet sisådär är en helt annan fråga! Vännen Bengan blir upprörd  som det framgår i hans blogg  http://www.fotosidan.se/blogs/straightphotography/index.htm 

Bengan är en praktiskt arbetande fotograf sedan länge och vet förstås vad som krävs... På en gäng-Leica är ljusstyrkan 1:1,5 en ren utmaning. Den korta mätbasen i mätsökaren är ibland litet väl kort för att man ska kunna fokusera ordentligt. Om sen optiken kommer från Zeiss, Schneider eller från det nobla örikets Taylor Hobson spelar nog mindre roll - ingen alls faktiskt!  Endast ljusstyrkan avgör. Och 1,5 är en mycket stor bländare.

Nu har jag två svar till det ovanstående!  Det ena är att de flesta Leica-bestyckade gatufotograferna inte alls bryr sig om mätsökaren, trots att den ofta är en mycket bättre avståndsmätare än vad mattskivan är i en SLR. Faktiskt har Leitz slösat bort en massa ingenjörstimmar eftersom kunderna oftast inte alls använder världens bästa avståndsmätare i 35 mm formatet. De använder helt enkelt en enkel regel som brukar kallas "hyperfokal". Dvs man vrider in oändlighetsmärket mot det bländarvärde som man vill använda för stunden. Och då blir allt skarpt från oändligt till kortast möjliga avstånd.

Det andra svaret är att det finns flera Leica M-kroppar än gäng-modeller! Som läsaren kanske anar tänker jag på att Leica M-modellerna, t.ex. den första modellen,  Leica M3 är de överlägset bästa när det gäller avståndsmätning. De är cirka 5 ggr bättre än en SLR vid 50 mm brännvidd. Och vid vidvinkel ännu bättre.

Det tredje svaret ... (lovade jag tre svar? ) är att en Summarit 1.5 från Leitz med gänga och med den tunna adapter-ringen för M-Leica-kroppar kan utnyttja t.ex. Leica M3,  som har minst lika bra avtåndsmätare som motsv. Zeiss-modeller. Och här är gluggen lika snygg som på gäng-modellerna.... Nedan en tolkning i min hemmastudio från ikväll.

      

3 comments:

Axel said...

Hej Staffan!
Eftersom jag själv försökt att fotografera mina kameror, så vet jag att det är i det närmaste omöjligt att lyckas med det, på det sätt som du lyckats göra. Imponerande. Mina försök liknar mer vad man ser hos LP Foto i deras Auktionskatalog, exempelvis nr 37.
Jag sänder några smakprov till din Gmail adr.
Hälsningar
Axel

Staffan Johansson said...

Tackar Axel för uppskattande kommentar! Du hade rätt, jag måste tillåta kommentaren, nån sorts skräppostfilter är inblandat.

Axel said...

Hej Staffan!
En Sony NEX5 vore kanske något.
Hälsningar

Axel