Kronprinsessan i SVT1.
I kväll tittade jag på "Kronprinsessan" i SVT1. Jag tyckte inte om vad jag såg. Det var en skickligt gjord film, OK, med duktiga skådespelare etc. men med ett underliggande budskap som var starkt politiserat och ingav en obehaglig känsla av maktmissbruk.
Exempelvis uppträdde verkliga TV-medarbetare i sina roller som just TV-aktörer i intervju-situationer i denna formellt sett fria filmproduktion som dock hade en klart politisk underton: "Medierna som räddare av de demokratiska värdena", läs vänstervärdena.
Eller Medierna som försvarare av frihet och rättvisa, när det i själva verket är tvärtom. Filmen kunde vara en reklamfilm för SVT i stil med de obehagliga reklamsnuttar som anklagar Italien för sin Berlusconi-kontrollerade TV. Detta samtidigt som vi har en liknande struktur av politiskt styrd TV, så länge nuvarande regering sitter vid makten.
I förhandsreklamen för "Kronprinsessan" lyfts det klassiska jämställdhetsperspektivet fram. Svårigheten att förena karriär med barn och familj etc. Men i filmen fanns inte mycket av detta. Istället var det ren och skär politisk propaganda på licensbetald TV-tid.
Sådant vill vi inte se, så här 15 år efter att Berlin-muren äntligen har fallit!
Tuesday, March 07, 2006
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Det intressanta med Kronprinsessan (som för övrigt är en tv-serie och inte en film) är enligt min mening att man bara fokuserar på den "stackars" mannen som måste vara hemma medan frun jobbar. Och, hur lång tid tog det innan han "blev tvungen" att vända sig till en annan kvinna för att han inte hade någon att prata med? två månader?
Boken är bättre än serien!
OK skolfröken... du har ju rätt i att detta är en TV-serie och inte en film men distributionsformen kanske inte är det viktigaste i detta sammanhang. Det kanske stämmer att mannen tilldrog sig mera intresse än ministern och speglar väl i så fall en anpassning till den ännu inte upplysta tittarskaran. Men vi får väl lov att skilja på hur serien skildrar en förment verklighet och vad vi själva anser om denna verklighet? Om det tog, typ, "kort tid" innan mannen vände sig till hustruns väninna för tröst och värme... så kanske det är ett medvetet gestaltande uttryck för vad författaren till serien anser om rådande värderingar och handlingsmönster? Nu vill jag för allt i världen inte försvara denna serie, med sina dunkla mönster och dolda värderingar, men endast peka på alternativa tolkningar. Såna här konstigheter kan det förstås bli om det finns ett tydligt och bra manus och en otydlig och politiserad film-idé för omsättningen till ett annat medium med krav på tittarsiffror.
Post a Comment