Tuesday, September 05, 2006

Om vikten av hemliga passwords.

Man tror det är första april, men så är nog ändå inte fallet!
Det är ju däremot snart 17 september.

Datasäkerhetsbristerna börjar sprida sig till allt större kretsar...
Idag fick jag mail från min operatör Bredbandsbolaget där de ber om ursäkt för att de av misstag i klartext har angett mitt användarnamn och mitt password till bredbandstjänsten (och därmed till min brevlåda) på en vanlig reklamfolder som skickats ut i posten helt utan kuvert. Eftertanken slog tydligen snabbt till och man insåg att detta var ett sällsynt dåligt tajmat misstag... Folkpartiet och Sigge, ni vet. I kvällens mail berättar Bredbandsbolaget hur jag skall rätta till deras misstag genom att för säkerhets skull ändra password.

Man får hoppas att den snabbtänkte hackern som ev. kollade soptunnan eller återvinningsstationen inte redan hunnit ändra!

Är detta ett försök att ursäkta Folkpartiet (eller egentligen sossarna, som ju var så släpphänta att "sigge", "sigge" funkade som inloggning).

Vad skall man tro?

Telenor har här som ny ägare till Bredbandsbolaget gjort en prakt-tavla.
Efter en snabb titt i utskicket gick det mycket riktigt direkt till tidningshögen för återvinning. Men efter deras mail kollade jag utskicket: Å tusan! Där stod mina inloggningsuppgifter i klartext!

Vad hjälper det att man har helt godkända password av typen "uTYrnXwq" när det finns utskrivet på papper som sedan slängs i återvinningshögen? Dessutom tillsammans med användarnamnet.

Särskilt nu som Bredbandsbolaget gått ut officiellt med detta.
Hackers letar febrilt efter den gula foldern... nu i återvinningscontainern.
Kolla gärna i natt på er lokala insamlingsplats...
Mitt utskick fick jag tag i. Det skall jag nu elda upp i öppna spisen.

Människan är den svaga länken. Det har spioner i alla tider vetat om. "Sigge" är extra svag som startade den här karusellen. Sen har en del andra också visat svaghet.
Eller var det en "blåsning" som var gillrad? "Sigge" kanske inte ens finns...

No comments: