Tuesday, February 21, 2006

Palme och Skandia

Godafton!

Ibland kommer historien farande på nära håll. Dagens SvD har ett uppslag med temat "20 år efter mordet på Olof Palme" med intervju med Mårten Palme. Mårten är nu professor i nationalekonomi vid Stockholms Universitet. Han var tillsammans med föräldrarna alldeles före mordet.

Förra lördagen var jag hos goda vänner på party och ganska sent ansluter Olofs äldste son Joakim med sin sambo. Joakim är liksom sin bror intresserad av samhällets välfärdsprogram, men även dess tillväxtfrågor. Ett aktuellt ämne, t.ex. i det borgerliga förslaget om att gamlingarna skall jobba längre. I RingP1, som mest verkar frekventeras av äldre och arbetslösa, kommer synpunkter på detta ämne som gör att man baxnar. Många tycks tro att Gud eller någon annan potentat har givit oss ett antal jobb som det gäller att fördela rättvist! Andra inklusive mig själv menar att mera arbete ger bättre välfärd. Problemet är snarare att arbetsgivare bestraffas. Då drar de konsekvenserna och flyttar det som går att flytta till andra länder. Vinsterna lämnas till ägarna för att de skall kunna göra vad de vill med det intjänade kapitalet.

Tillbaka till partyt. Joakim är också professor vid Stockholms Universitet och chef vid Institutet för Framtidsstudier. Det blir diskussion om många olika saker, bl.a. vem som gjorde mål i en viss fotbollsmatch i något VM, som jag inte vet något om. En av mina svagheter är bristen på intresse för fotboll och matcher i denna kampsport. Men Joakims sambo var inte heller så fotbollsintresserad, som väl var.

På datorn i vardagsrummet kollar jag sen läget i den där viktiga fotbollsfrågan via Wikipedia, får ett svar och nämner något om att Wikipedia är minst lika bra som Encyclopædia Britannica , varpå Joakim med darrig och partytrött pekfingervals kollar om Britannica vet vem som gjorde målet. För min del försöker jag föra över samtalet till Sveriges tillväxtpolitik (!) - Joakim är ju ändå expert på sånt... Jag påminner honom om att han deltog i en debatt på Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien IVA i serien "Teknisk Framsyn" om just detta ämne. Jag var där men tyckte att det inte kom fram något särskilt substansiellt. Joakim verkade heller inte sörja detta. Jag nämnde att det i Sverige och i debatten på IVA talas väldigt mycket om att "vi måste" det ena och det andra utan att tala om vilka "vi" är för några.

Parentes: Har ni märkt att ITPS, Institutet för tillväxtpolitiska Studier, (puh vilket namn!) håller på att ompositionera sig inför ev. regeringsskifte? Tänk om de satsar fel och får stå till svars inför de gamla herrarna! Valet till Riksdagen verkar ju bli alltmer ovisst. Men det är en annan historia.

Ordet "vi" i samhällsdebatten är mycket suddigt begrepp. "Vi" har ju rätt olika agendor beroende på vilka "vi" är. Joakim verkade inte vilja tala om detta på ett party, en lördagskväll på Skarpnäcksfältet... Och det kan man kanske förstå.

Tillbaka 20 år i tiden. Den dagen hade jag litet extra tid och när jag hörde om mordet i radion begav jag mig om morgonen till Sveavägen för att se platsen för dådet. Jag minns att jag tyckte avspärrningarna var litet amatörmässiga och att det sopades väldigt mycket med stora maskiner. "Tänk om en förlupen kula sopas bort" var den simpla tanken som for genom mitt huvud. Kanske det också var så. Kolla själv på bilderna som jag länkar till!

Det är ett par negativremsor av Tri-X tagna med Leica M3 den där sorgliga förmiddagen.

När jag tittar på bilderna i dag noterar jag ett sorgligt sammanträffande: På Skandiahuset vid Sveavägen vajar flaggorna på halv stång. Och idag var sista bolagsstämman i det ärevördiga bolaget, innan det sväljs av jätten Old Mutual.

http://www.loviselund.com/Palme/Palme%201.jpg

http://www.loviselund.com/Palme/Palme%202.jpg

Godnatt!

No comments: