Monday, October 10, 2005

Tysk eftervalsvokabulär:

Begeistring inom gränser.

Att le, också när det gör ont.

Tvångsäktenskap.

Smärtsamma kompromisser.

Vem blir vad?

Först sakfrågorna... (vi är ju i Tyskland...).

Vadå stor koalition, vi börjar förhandla nu!

Tillnyktring.


Så där kan det låta när det ikväll står klart att Angela Merkel faktiskt kommer att bli Tysklands första kvinnliga regeringschef! Ingen har hittills nämnt det engelska exemplet, Mrs. Margaret Thatcher, man undrar varför! Ja, det är ju klart, det mesta är annorlunda vid en jämförelse med örikets järnlady och hennes maktövertagande.

Här har vi ett fall av jämvikt. Frau Merkel är en fysiker, en forskare med färska rötter i DDR, knappt anpassad till det hårda klimatet i en mansdominerad värld i Europas mäktigaste och kanske mest konservativa land, låt vara med självpåtagen tvångströja efter det krig och de oförätter som ännu många minns.

Och denne Schröder... Var det så att han inte längre ville vara med? Varför skulle han annars ha utlyst denna misstroendeförklaring? För så måste man ju tolka hans utspel att utlysa nyval. När man ser hans ständiga leende kan man inte låta bli att tänka: Denne man är en skådespelare! Han må ha ett av naturen icke grånat hår men han ler ta mig tusan som en fotomodell, dvs som på beställning! När han inte längre kände fasta marken under fötterna var han tvungen att agera. Och det gick snett.

För oss andra i Europa: Måtte denna regering stå för den tillnyktring som vi alla medlemsländer behöver. En reformerad välfärdsstat som inser att det inte längre är som förr. Vi har ett par andra världsdelar som klappar på dörren!

No comments: