Thursday, September 22, 2005

Motståndet mjuknar

I kväll har vi fått erfara att den märkligt låsta situationen efter valet i Europas mäktigaste land, Förbundsrepubliken Tyskland, håller på att mjukas upp. Direkt efter valsöndagen såg vi en kaxighet i att utropa sig som valets segrare som endast kan mäta sig mot medie- eller idrottstjärnors egotrippade framträdanden. Inget verkade uteslutet eller omöjligt när det gällde att bilda en beslutsfähig regering och alla regnbågens färger permuterades i det oändliga för att ingen allians skulle lämnas oprövad.

Helt nytt för i kväll är att karaktären av allianser kan få bli ungefär hur mångfärgad som helst, något som vi inte trodde vara möjligt i söndags kväll.

Men vi talar här om politiker. Vi vet ju vad som är politikernas drivkraft: Att få sola sig i glansen av en maktposition, att bli bekräftad som den tongivande, den visionäre, den "som bestämmer". Därför har kvällens rapportering (tysk TV, inte svensk, där har man länge sedan förlorat intresset...) blottlagt att det är personfrågorna som är de viktiga. De svarta har mött de röda i dag. Man har till och med bestämt ett nytt möte i morgon. Men båda sidorna hävdar förstås att deras resp. kandidater skall bli regeringschef.

Men sedan har vi också sett en uppmjukning från de högraste av de högra, FDP. (Visste ni förresten att FDP sitter till höger i förhållande till CDU/CSU i parlamentets sessionssal? Det markerar att de är "blåare" än svart, för att tala svensk analogi. Men i Tyskland är de gula!) FDP-ledaren med det ständiga leendet har "erkänt" att man talat med de Gröna. Det rör sig som alla förstår om den s.k. Jamacia-kolationen. Svart - grön - gul.

Jag skulle önskar jag kunde ge mitt stalltips till just den färgkombinationen. Den skulle vara bäst för EU och för oss i högan nord.

Men tyvärr, i politik är det trix och svek och maktspråk som gäller. Därför är mitt tips: Schröder lyckas med det otroliga: att bli regeringschef i "stor koalition" med CDU/CSU och Angela Merkel (som fick fler röster) blir vice regeringschef eller kanske utrikesminister. Det finns ju en stor och stark björn i öster som måste balanseras på bästa sätt...

1 comment:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.