Saturday, February 28, 2009

Litet gatufoto, Kulturhuset och TV-inspelning i Slussen...
(En del bilder klickbara för större storlek)

Den stackars sandwich-flickan attackeras av nån sorts missionärer.

På Kulturhuset finns en utställning med bilder av övergivna rum på Svalbard. Ryssarna lämnade för knappt 20 år sen. Kontor, förråd, arkivmappar och torra krukväxter finns kvar. Tristessen är total. Men när jag vände mig om i utställningshallen märkte jag nästan samma ödslighet.


Men korvgubben i Slussen poserade glatt
Å så denna märkliga trappa.
Här är nåt på gång!

Vi kör!

Nu kom han av sig!


Till vänster upplättningsljus per lysdioder
Och nu känner vi igen den självsäkre kulturjounalisten
Flåt, jag kunde inte låta bli...
... å så fotogänget på Ellens Bageri ...

Tuesday, February 24, 2009

Imponerande visning av högbetald och kritisk granskare
I onsdags kväll, förra veckan, öppnades alltså utställningen med verk av Andreas Gursky på Moderna. Det var "knökfullt" och mängder av inbjudna, MM-vänner och andra på plats. Strax före starten serverades det vitt vin av en sponsor... kanske förhandsinformationen om detta hjälpte upp besöksfrekvensen! I varje fall var stämmningen god när Lars Nittve öppnade och gav ordet till ansvarig curator. Huvudpersonen uttalade sig dock inte. Verken fick tala...

Wetterling (Galleri Wetterling) med sällskap verkade nöjda. Det var många kända ansikten på plats och kanske det fanns en viss lättnad efter det tunga jobbet på "Market" med allt detta hallå om klotter och vandalisering av en T-banevagn.

Det blev litet förundran inför dessa 5-meters foton som tål granskning med närsynta ögon. Ska man våga sig fram ...

Men det ser du väl att ...

Ingalill (?) Strömholm och Lars Tunbjörk var där... och sa att de gillade vad de såg. Joakim Strömholm var också där men just då nån annan stans i vimlet. Gunnar Smoliansky var på plats och berättade att han jobbar med en bok baserad på utställningen "En bild i taget" som visades på Kulturhuset. Han sa sig också uppskatta Gursky. Tala om motsatspar inom bildkonsten!

Dom är så små. Sitter dom på klipphyllor?

Man skulle tro att det är Frankfurts flygplats. Men det är det inte. Fast det går att läsa alla avgångar och deras gates. Det är ett fotografiskt konstverk och vi måste nog tänka till litet.

Andreas Gursky till vänster, Nittve i mitten.

Allvarligare samtal. Pengar? När allt kommer omkring är Gursky den högst betalde fotografen någonsin, över 3 miljoner dollar för en enda bild. Fast det var kanske i andra eller tredje hand.

Hmm, verkar bekant!

Skobilden (beskuren) som omslag på en bok.


Min variant av liknande motiv! Hade inte sett Gursky-bilden då, jag svär! Kista i februari 2008.

Vid entréen till utställningen finns en stor vägg med konstnären kontemplerande i sin "print shop". OBS de stora printrarna bakom konstnären. Den där bilden är en sorts blinkning till publiken, tycker jag. Hej! Jag plåtar kyliga utrymmen och nu sitter jag själv i ett sånt!

Sen hemåt Västerorten, förbi dimman på Riddarfjärden.

Thursday, February 19, 2009

(Klicka bilden för större upplösning)
I väntan på Godot?
Nej det är Andreas Gursky som alla väntar på.. Eller snarare på Moderna Muséet -chefens öppnande av den utställning med Gurskys verk som i afton hade sin "vernissage". Ingen fernissa syntes dock till och inget lösningsmedel kunde sniffas i dessa ädla salonger. Gursky är fotograf och har på senare år anpassat sig till och börjat utnyttja den digitala tekniken. Omdebatterat? Photoshoppat? Javisst! Men gå till Skeppsholmen och kolla in läget på MM och kom sen tillbaks till denna modesta blogg och säg vad ni tycker!

Sunday, February 15, 2009

"Vykort" i 31,5 Megapixel
För att prova litet panorma-stiching (eller heter det stitching...) tog jag 3 bilder ur förrådet och testade "Photomerge", som ingår i Photoshop sedan ett par releaser. Bilderna är tagna med 100 mm optik på 12 Megapixel 24x36 mm sensor och i höjdformat.
För att göra uppgiften litet lättare för stiching-modulen mätte jag först exponeringen och stängde sen av all automatik i kameran, för att få så lika exponering som möjligt av de tre bilderna. Stativet riktade jag upp med vattenpass så att kulledens rotationsplatta blev horisontell. Det underlättar också för programmet, jämfört med att man litet spontant fotar på fri hand. Då kan det lätt hända att det fattas en del bitar så att den slutgiltiga bilden blir väldigt smal i höjdled! I värsta fall blir det ingenting alls kvar. Det är nog också nyttigt att de vertikala linjerna redan från början är nästan vertikala (och parallella) när det hela ska "sys ihop" av programmet.
Om man klickar på bilden får man en större bild, 1600 pixlar bred, i ett nytt fönster. Att det blir så här på Blogspot upptäckte jag av en ren slump! Jag laddade upp "fel" bild en gång! Förut satt jag och minskade alla bilder till det vanliga pytteformatet men det verkar inte behövas. Det är ju ibland roligt att se litet mera detaljer än de vanliga små bloggbilderna. Vi får se hur länge utrymmet räcker... Om du däremot vill se den här bilden i hela sin upplösning kan du klicka här:
Som jag ser det förstörs skärpan en del av hopläggningen och det är kanske inte så konstigt. Programmet måste faktiskt flytta omkring pixlarna en hel del för att göra skarvarna helt osynliga. Med vidvinkel blir det ännu jobbigare för programmet men helt klart godkänt. Söder Mälarstrand blir krokig som en banan uppifrån Monteliusvägen men alla kyrkspiror är helt raka!

Tuesday, February 10, 2009

På besök hos en profilerad mästare med
Danderyds Fotoklubb.

Stefan Ohlsson laddar robotarmen...


... och spektrofotometern skannar snabbt tusentalet utskrivna rutor.

Resultatet är en underbar serie siffror ;-) - en utskriftsprofil - som i fortsättningen kommer att hjälpa din printer att skriva ut dina bilder så dom ser ut precis som på skärmen! "Firma Profiler" och Stefan Ohlsson gör såna här utskriftsprofiler för din egen printer och dina favoritpapper. 500 kronor per styck är priset. Så det är ju bra att inte köra med för många papperstyper. Men har du riktig tur kanske du kan hitta profilerna på papperstillverkarens hemsida. Då är det bara att ladda hem dom och installera på rätt ställe. Och sen är det viktigt: Se till att det är Photoshop som ska hantera färgerna och inte printern! Den vanliga standardinställningen från början är precis tvärtom! När Mattias Karlsson undervisar Photoshop på video säger han att man ska låta printern styra färg. Men det är bara för amatörer som inte (ännu) satt sig in i saken :-).